Overstappen zorgverzekering 2019

De helft van alle Nederlanders is nog nooit gewisseld van zorgverzekeraar. Veel blijven hangen bij de bekende zoals CZ, Menzis en Zilveren Kruis. Het is aan te raden de mogelijkheid te onderzoeken of overstappen zorgverzekering 2019 interessant is! Zeker wanneer de premie met ruim 10 euro p.m. stijgt is een flinke lastenverlichting bij een overstap mogelijk. Let wel goed op want je ziet zo iets over het hoofd waardoor je nieuwe zorgverzekering achteraf duurder uitvalt dan gedacht.

Wanneer kan ik overstappen?

Dat kan ieder kalenderjaar met ingangsdatum van verzekering 1 januari 2019. Het starten met zorgverzekering 2019 vergelijken kan in de periode hiervoor. 12 november 2018 hebben alle zorgverzekeraars de nieuwe zorgpremie bekend gemaakt en kan je gaan afsluiten. Tot en met 31 december heb je hier de tijd voor.

Tussentijds wisselen

Tussentijds vergaan kan eigenlijk nooit, de enige uitzonderingen hierop zijn het behalen van je 18 jarige leeftijd. Vanaf dat moment dien je namelijk een zorgpolis op eigen naam te hebben staan. Ga je uit Militaire dienst of krijg je de Nederlandse nationaliteit dan kun je wel een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit geldt ook voor het beëindigen van je collectieve zorgverzekering door stop bij je werkgever moet je overstappen naar een nieuwe. Wanneer er teveel aan betaalde zorgpremie is krijg je deze natuurlijk op de dag nauwkeurig terug.

Hoe gaat het overstappen in zijn werk?

Dat is goed geregeld door de Nederlandse wet. Een overeenkomst met de zorgverzekeraar wordt altijd per jaar aangegaan. Dat is altijd, hierop zijn geen uitzonderingen van toepassing. De nieuwe ziektekostenverzekeraar zegt de polis automatisch voor je op bij de huidige. Mocht je toch zelf opzeggen dan heb je een maand langer de tijd om over te stappen. Wanneer je deze mogelijkheid benut heb je tot 31 januari 2019 de ruimte. Niet helemaal zeker van je keuze? Volgens de 'Wet Koop op afstand' heb je 14 dagen bedenktijd om de zorgverzekering kosteloos op te zeggen.

Schuld en achterstand

Dit is een aandachtspunt. De gehele zorgpremie van afgelopen periode dient aan de huidige zorgverzekeraar betaald te zijn. Is hier een achterstand opgetreden dan kan je geen overstap maken. De schuld dient eerst weggewerkt te zijn voordat je kunt kijken naar de beste ziektekostenverzekering. Heb je een betalingsregeling om het te vorderen eigen risico af te betalen dan is overstappen geen probleem.

Meer aandachtspunten

Bij een lopende behandeling wordt het eigen risico aangesproken bij aanvang van de behandeling. Start de behandeling in 2018 en eindigt deze in 2019, dan zullen de zorgkosten waar eigen risico van op toepassing is, over 2018 berekend worden.

overstappen zorgverzekeraars 2019

Opletten geblazen

Voor een goede vergelijking moet je op enkele criteria letten:
  • Het eigen risico
  • Keuze vrijheid (naturapolis of restitutiepolis)
  • Inhoud van diverse aanvullende pakketten (optioneel en niet verplicht)
  • Betalingskorting bij premiebetaling 1 jaar vooruit, meestal 1 - 3% per jaar

Overstappen = vergelijken

Goedkope Zorgverzekering 2019 hecht veel waarde aan goed vergelijken. Daarom hebben wij pagina’s samengesteld voor alle aanvullende zorgverzekeringen. Zo kun je dat een goede vergelijking maken voor de tandartsverzekering, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, zwangerschap / kraamzorg en orthodontie.

Aanvullende zorgverzekering elders afsluiten is mogelijk, overstappen is daarom nog interessanter. Wel kan het zo zijn dat er in deze situatie een 'premieopslag' in rekening gebracht gaat worden. Bij de basisverzekering al dan niet gecombineerd met aanvullende pakketen zal dit nooit het geval zijn.

Medische acceptatie is wel een aandachtspunt, vul daarom een vragenlijst in. Bij de meest uitgebreide pakketen zal je nieuwe zorgverzekeraar hier om vragen. Het doel hiervan is om vooraf bekende kosten niet-betaalde dekken. Je verzekering heeft het doel om onverwachte kosten te dekken. De zorgverzekering welke echt bij je past vind je na het gebruik maken van de zorgvergelijker.
Zorgpremie vanaf €93.85
Onze beoordeling: